Bazylia należy do grona bardzo aromatycznych ziół. Świeżej używa się do sałatek, sosów, mięsnych farszów i potraw z dodatkiem pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli czy grochu. Natomiast suszoną stosuje się do mięs mielonych i duszonych. Dawniej bazylię używano do produkcji likierów. Wykorzystywano ją nawet w przemyśle perfumeryjnym i ziołolecznictwie.
Bazylię pospolitą uprawia się jako roślinę jednoroczną w południowej Europie i tropikalnych regionach Azji. Odznacza się charakterystycznym lekko kwaskowym smakiem i anyżkowym zapachem. Z tego też względu jest popularną przyprawą w kuchni włoskiej, zwłaszcza że doskonale komponuje się z czosnkiem i rozmarynem. Włosi używają jej do sosu pesto, pizzy i wszystkich rodzajów spaghetti. Poza tym pasuje do większości dań warzywnych – doskonale komponuje się z dynią, kabaczkiem, marchewką, brokułami i cukinią. Osoby, które chciałyby skorzystać z dobroczynnego wpływu świeżej bazylii, mogą ją dodać o sałatek. Należy przy tym pamiętać, że jej liście lepiej jest rwać palcami niż kroić nożem. W ten sposób nie traci się atutów smakowych i zapachowych bazylii. Można ją także dodać do aromatyzowania oliwy z oliwek i octu. Trzeba podkreślić, że w trakcie dłuższego gotowania potrawy, bazylia traci swoje wartości. Z tego też względu powinno się ją dodawać pod koniec przyrządzania.
Jest też jednym z jadalnych ziół o właściwościach leczniczych. Parę unoszącą się z herbaty z bazylii powinny wdychać osoby z gorączką i katarem. W połączeniu z miodem skutecznie zwalcza kaszel. Z kolei zimny napar stosuje się przy chorobach oczu, a w połączeniu z nalewką z leszczyny jako okład na bolącą głowę. Roślina łagodzi wzdęcia, kolkę, wszelkie niestrawności, koklusz, napady padaczkowe i migrenowe bóle głowy. Posiada właściwości relaksująco – uspokajające. Powoduje też zwiększenie ilości pokarmu u kobiet karmiących piersią. Zdaniem specjalistów picie soku z liści bazylii odstrasza owady ewentualnie łagodzi skutki ich pogryzień. Jest też wskazana dla osób przebywających na diecie bezsolnej. Wystarczy zmieszać ją z rozmarynem.
W powszechnej opinii spożywanie bazylii działa przeciwdepresyjnie, przeciwgrzybicznie, relaksująco i pobudzająco. Dodaje też sił i wigoru. Przyspiesza regenerację skóry.
Model: | FOLIA |
Rodzaj: | Zioła przyprawowe |
Pojemność: | 20 gr |